Συναρμολογούμενη Κατασκευή: Πύργος Sears

Ενημερώσου για τις συμπληρωματικές εκπτώσεις ανάλογα το τελικό σύνολο της παραγγελίας κάνοντας κλικ εδώ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Γουίλις Τάουερ

 
Γουίλις Τάουερ
Chicago Sears Tower.jpg
Χώρα Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ολοκλήρωση Μαΐου 1973 και 1974
Αρχιτέκτονας Skidmore, Owings and MerrillΦαζλούρ Ράχμαν Χαν και Bruce Graham
Το Γουίλις Τάουερ, (πρώην Σίαρς Τάουερ) είναι ουρανοξύστης στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών. Στέκεται στα 442 μέτρα από τη γη και και διαθέτει 108 πατώματα. Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, το 1973, ήταν το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο, ξεπερνώντας τους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και διατήρησε το ρεκόρ αυτό για 25 χρόνια. Σήμερα, είναι το δεύτερο υψηλότερο κτήριο των ΗΠΑ και το 8ο υψηλότερο του κόσμου (μετρώντας μέχρι την οροφή του). Το κτήριο μετονομάστηκε σε Γουίλις Τάουερ το 2009 αν και τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος Σίαρς είχαν λήξει από το 2003[1].

Ιστορία

Το 1969, η εταιρεία Sears, Roebuck Co ήταν ο μεγαλύτερος λιανέμπορος του κόσμου με 350.000 εργαζομένους[2]. Η διοίκηση αποφάσισε να συγκεντρώσει τους υπαλλήλους της που ήταν διασπαρμένοι σε διάφορα γραφεία του Σικάγο σε ένα κτήριο, κοντά στη δυτική πλευρά του κέντρου της πόλης. Το έργο παραχωρήθηκε στην εταιρεία Skidmore, Owings and Merrill με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Bruce Graham και τον μηχανικό Fazlur Khan με σκοπό να κατασκευάσουν ένα από τα μεγαλύτερα κτήρια του κόσμου με χωρητικότητα 279.000 τ.μ.[3] Δεδομένου ότι η Sears ανέμενε γρήγορη επέκταση των κτηριακών αναγκών της, αρχικά νοίκιασε τα περισσεύοντα πατώματα με την προοπτική να χρησιμοποιήσει ολόκληρη την κατασκευή στο μέλλον. Ωστόσο, το αρχικό πλάνο δεν προέβλεπε 108 πατώματα, αλλά αρκετά λιγότερα. Στην κορυφή του ουρανοξύστη τοποθετήθηκαν κεραίες τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής μετάδοσης. Το έργο χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από την Sears και κόστισε περίπου 150 εκ. δολάρια εκείνης της εποχής, δηλαδή περίπου 1 δις. δολάρια του 2005[4]. Τα πρώτα θεμέλια έπεσαν τον Απρίλη του 1971 και το έργο ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 1973.

Το παρατηρητήριο

Στις 22 Ιουνίου 1974 άνοιξε στο κοινό το παρατηρητήριο του Σίαρς Τάουερ, που στέκεται στον 103ο όροφο (412 μέτρα από το έδαφος) και αποτελεί ένα από τους σπουδαιότερους τουριστικούς προορισμούς της Αμερικής, με περίπου 1.3 εκατ. επισκέψεις ετησίως. Η μεταφορά των ανθρώπων στην κορυφή γίνεται με ταχύτατους ανελκυστήρες εντός 1 μόλις λεπτού. Από τόσο ψηλά, οι επισκέπτες μπορούν εύκολα να αισθανθούν την ταλάντωση του κτηρίου όταν φυσάει. Η θέα από το παρατηρητήριο είναι απέραντη, παρέχοντας στους θεατές της δυνατότητα να κοιτάξουν ως και τις γειτονικές πολιτείες του Μίσιγκαν, του Ουισκόνσιν και της Ιντιάνα. Τον Ιανουάριο του 2009, οι νέοι ιδιοκτήτες επένδυσαν στην δημιουργία γυάλινων παραθύρων (μπαλκονιών) που επιτρέπουν στους θεατές να στέκονται, κυριολεκτικά, πάνω από τους δρόμους της πόλης[5][6]. Η διεύθυνση του Σίαρς Τάουερ στο Σικάγο είναι 223 South Wacker Drive.

Ενδιαφέροντα νούμερα και στατιστικές

  • ΕικόνεςΤο Σίαρς είναι το δεύτερο υψηλότερο κτήριο της Αμερικανικής Ηπείρου, κοντύτερο κατά μόλις 26 μέτρα του Καναδικού Πύργου CN και ανταγωνίζεται το γειτονικό του Τζων Χάνκοκ Σέντερ στο Σικάγο (344μ).
  • Είναι το 5ο υψηλότερο κτήριο στον κόσμο, μετά το Μπουρτζ Χαλίφα, τον Πύργο Καντόν, τον Πύργο CN και τον Πύργο του Οστάνκινο.
  • Αν συνυπολογίσει κανείς τα διάφορα διακοσμητικά κτίσματα στην κορυφή των δίδυμων Πύργων Πετρόνας στη Μαλαισία, τότε το Σίαρς είναι το 6ο υψηλότερο κατασκεύασμα στον κόσμο.
  • Συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης κεραίας στην κορυφή του, το Σίαρς Τάουερ φτάνει τα 527,3 μέτρα από το επίπεδο της γης και τα 708 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας.
  • Ο ουρανοξύστης γέρνει κατά περίπου 10 εκατοστά στα δυτικά λόγω της σχετικά ασυμμετρικής κατασκευής του[7]
  • Οι τουαλέτες του 103ου ορόφου είναι οι υψηλότερες στο δυτικό ημισφαίριο, στα 412 μέτρα.

P191

Συγκεκριμένοι κωδικοί